Dženan Suljević

Dženan Suljević

Strastveni ljubitelj Autostoperskog Vodiča kroz Galaksiju i filmova Edgara Wrighta. Previše vremena provodi na netu i u virtuelnim svjetovima, a premalo na suncu. Još uvijek ne posjeduje smartphone.

 

 

Googleova najnovija online aplikacija vam omogućava da zasvirate virtuelni klavir u duetu sa umjetnom inteligencijom.

Kreator aplikacije AI Duet, muzičar Yotam Mann, je istu predstavio još u novembru prošle godine, a Google mu je kasnije priskočio u pomoć kako bi sada zajedno lansirali njenu finalnu verziju.

Kakve sad McDonalds i slamke za piće imaju veze sa tehnologijom, pitate se? A odgovor je vrlo jednostavan - popularni lanac restorana brze hrane je angažovao specijalni tim inžinjera kako bi redizajnirali slamku za njihov novi milkshake.

srijeda, 15 Februar 2017 19:46

Facebook uvodi novitete u svoj video player

Zuckerberg i ekipa su objavili kako će Facebook video player uskoro postati bogatiji za nekoliko novih opcija. No, prva od njih vam se možda i neće toliko svidjeti - naime, video klipovi koji se automatski pokreću na vašem News Feedu će od sada biti praćeni i zvukom.

Srećom, zvuk u automatski pokrenutim klipovima će se polako pojačavati, odnosno smanjivati dok budete skrolali News Feedom, a moguće ga je i u potpunosti isključiti u opcijama.

Od ostalih noviteta, ističu se i poboljšana reprodukcija vertikalnih video klipova, koji će sada iskorištavati veću površinu na ekranu vašeg telefona, a tu je i opcija za gledanje slike-u-slici, odnosno za minimiziranje video klipa koji potom možete gledati i nakon što nastavite skrolati News Feedom.

A ukoliko se pitate kako sve to izgleda u praksi, svakako bacite pogled i na ovaj Facebook video.

Popularni Pinterest je odlučio svoju mobilnu aplikaciju obogatiti sa opcijom koja bi mogla obradovati brojne korisnike. Naime, Pinterest Lens vam omogućava da kameru svog mobilnog telefona jednostavno okrenete ka zanimljivom komadu namještaja ili odjeće, nakon čega će vam aplikacija preporučiti sličan namještaj ili odjeću.

Dolaze vam prijatelji iz inostranstva i pitaju vas koja mjesta u vašem gradu moraju obići, a vama se ne da pisati opsežan mail sa preporukama? Nikakav problem - samo pokrenite Google Maps aplikaciju na svom smartphoneu i kreirajte listu omiljenih lokacija, koju zatim možete lako podijeliti sa drugima.

petak, 10 Februar 2017 20:16

WhatsApp uveo two-step verification

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u beti, two-step verification je sada dostupan svim korisnicima popularne WhatsApp aplikacije - i to ne samo na iOS-u i Androidu, već i na sveprisutnim Windowsima.

Kako bi dodatno osigurali svoj WhatsApp korisnički račun, potrebno je da u Settings sekciji otvorite podsekciju Account, te u njoj pronađete Two-step verification opciju i potom je uključite. Nakon toga, dobićete opciju i da u WhatsApp aplikaciju unesete svoju mail adresu, na koju vam servis kasnije može poslati link za isključivanje two-step verification zaštite, ukoliko kojim slučajem zaboravite svoj šestocifreni kod za pristup WhatsAppu.

Korisnicima koji uključe ovu opciju, WhatsApp će nuditi dodatni sloj sigurnosti, obzirom da će pored otežavanja pristupa njihovim računima, brisati primljene poruke, pa čak i kompletne profile nakon određenog perioda tokom kojeg korisnik ne izvrši ponovnu verifikaciju.

Krenuli ste izaći, ali niste sigurni kakvo vas vrijeme očekuje vani? Do sada biste u takvim situacijama obično potražili kakvu aplikaciju ili web sajt sa vremenskom prognozom, ali od sada vam za to može poslužiti i Facebook.

Naime, popularna socijalna mreža je uvela posebnu sekciju sa vremenskom prognozom, kojoj možete pristupiti kako na Facebook News Feedu na desktopu, tako i u Facebook mobilnoj aplikaciji. Nazvana jednostavno ‘Weather’, ova sekcija vam nudi standardne opcije poput prikaza trenutne temperature i detalja o vremenu, ili recimo prognozu vremena za iduću sedmicu.

Podaci o vremenu se preuzimaju sa servisa Weather.com, a pristup istim na Facebooku predstavlja evoluciju tzv. “vremenskih pozdrava”, koji su korisnike u kratkim crtama obavještavali o vremenskoj prognozi prilikom pristupa News Feedu.

Iz Facebooka tvrde da je Weather već dostupan većini korisnika njihove socijalne mreže, te da će svi navedeni noviteti postati dostupni i ostalim korisnicima do kraja mjeseca.

Ukoliko ste ikada poželjeli snimiti video u najsporijem mogućem slow motionu, te u njemu potom vidjeti kristalno jasne pokrete, imamo dobre vijesti za vas. Naime, Sony je predstavio svoj najnoviji CMOS senzor za snimanje super slow motion videa, koji je sposoban snimati klipove u 1080p rezoluciji u čak 1.000 frejmova u sekundi. Što se pak tiče statičnih slika, sa ovim senzorom je moguće snimiti fotografiju u rezoluciji od 19,3 megapiksela u 120-om djeliću sekunde.

Sonyjev novi CMOS senzor, inače 4 puta brži od konvencionalne konkurencije, ovakve rezultate postiže zahvaljujući specijalnom dvoslojnom senzoru kombinovanom sa brzom DRAM memorijom. I što je najbolje od svega, iz Sonyja tvrde da bi se vrlo lako mogao inkorporirati u pametne telefone, te da bi zahvaljujući DRAM memoriji mogao automatski prepoznati brze pokrete i potom se aktivirati prilikom snimanja videa ili fotografija.

Nažalost, za sada nije poznato kada bi se na tržištu mogli pojaviti prvi uređaji sa ovim senzorom, ali se nadamo da ih nećemo morati čekati duže od par godina.

srijeda, 25 Januar 2017 11:08

IGRALI SMO: Gravity Rush 2

Kada sam prvi put zaigrao originalni Gravity Rush na PlayStation Viti, ostao sam ugodno iznenađen. Osim što je izgledala i zvučala poput kakvog živog francuskog stripa (čitaj: odlično), igra je bila i prilično šarmantna, a nudila je i solidan open world koji je bilo moguće istraživati prkoseći sili gravitacije. No, kada sam se njenoj remasterizovanoj verziji nedavno vratio na PlayStationu 4, prisjetio sam se i igrinih mana, od kojih su dosadnjikavi questovi i nezanimljiva borba samo neki.

I tu na scenu stupa Gravity Rush 2, igra koja često zna biti podjednako šarmantna, ako ne i šarmantnija od svog prethodnika. Ali i podjednako iritantna.

Svijet kojim će naša junakinja Kat ovaj put putovati je tako još veći, još ljepši i znatno bogatiji bojama i detaljima, obzirom da u njemu od samog početka uživamo na PlayStationu 4. Naravno, igra je zadržala i sve stripovske karakteristike svog prethodnika - umjesto u animacijama, priča će često biti prezentovana kroz stripovske crteže, a dijalozi će se u većini slučajeva voditi kroz klasične stripovske balončiće.

Muzika u igri zvuči predivno, tako da na listu kvalitetnih soundtrackova koje slušate i mimo igara možete komotno dodati i onaj iz Gravity Rusha 2.

Pored vizuala, unapređenja ćete primjetiti i na polju borbenih mehanika, obzirom da su iste ispeglanije i i za nijansu zabavnije u odnosu na original, iako ne nude neku posebnu dubinu. Samim tim, tokom sukoba sa protivnicima ćete se i dalje fokusirati na par istih poteza, koje ćete ponavljati iznova i iznova, samo što ćete neke od njih sada izvoditi lakše i preciznije zahvaljujući osvježenim kontrolama (gađanje udaljenih protivnika objektima iz okoline je recimo puno lakše i korisnije nego prije).

Sličnu - tj. sa jedne strane poboljšanu, a sa druge ne baš najbolju - situaciju ćete zateći i u strukturi igre. Naime, Gravity Rush 2 donosi open world sa glavnim questovima (koji znaju biti koliko-toliko raznoliki), te sa dodatnim izazovima kakve smo imali i u originalu (poput različitih trka sa vremenom), ali i sa sporednim questovima koji su, za razliku od originala, ovaj put vezani za priču igre. Međutim, dobar dio questova nije posebno zanimljiv ni zabavan, a često bi vas mogli i iznervirati sa repetitivnim borbama koje traju duže nego što bi trebale, ili recimo sa sporim i loše dizajniranim stealth sekcijama u kojima se morate šunjati kroz protivničke baze ili polako pratiti NPC-ove dok se oni šepure ulicama grada.

ponedjeljak, 09 Januar 2017 23:09

RECENZIJA: Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Sjećate li se kojim slučajem legendarnih Commandosa ili njihovih spiritualnih nasljednika predvođenih dobrim starim Desperadosom? I dok će se oni stariji među vama na to pitanje osmjehnuti sa sjetom u očima, jedina reakcija koju očekujem od omladine je dizanje obrve, jer sam prilično siguran da nemaju pojma o čemu govorim i kakve su taktičke bisere propustili odigrati. Naime, u pitanju su bile izometrijske stealth igre u kojima smo vodili više različitih likova sa kojima je trebalo rješavati kojekakve probleme - u Commandosima je to bilo demontiranje nacističke vojne mašine, a u Desperadosu izigravanje kauboja, pri čemu je svaki od igrivih likova imao vlastite prednosti i mane. Jedni su tako bili sposobni nositi onesvještene i mrtve protivnike, drugi su na raspolaganju imali snajpere za eliminacije udaljenih meta, a treći su se mogli maskirati u protivnike i tako olakšati infiltraciju ostatku svoje ekipe.

Eh, upravo tom zaboravljenom podžanru stealth igara pripada i Shadow Tactics: Blades of the Shogun, iza čijeg se neinspirativnog imena krije vrhunska taktička poslastica koja će obradovati sve fanove Commandosa i Desperadosa, ali i sve ljubitelje šunjanja koji će tek nakon ove igre poželjeti da zaigraju spomenute klasike.

Kao i Commandos, Shadow Tactics se igra iz izometrijske perspektive i daje vam priliku da upravljate grupom likova sa kojima se trebate šunjati i tiho eliminisati protivnike kako bi stigli do cilja. No, za razliku od svojih spiritualnih prethodnika, Shadow Tactics donosi potpuno drugačiji setting - radnja igre se odvija u feudalnom Japanu, a postava likova koje ćete voditi uključuje kojekakve nindže i samuraje. Hayato je tako klasični nindža, koji će protivnike eliminisati katanom i šurikenima, Aiko će moći privremeno zaslijepiti protivnike ili se maskirati u gejšu koja se može nezapaženo kretati među običnim stražarima, dok je Mugen predstavnik samuraja, koji za razliku od ostalih likova iz ekipe može nositi po dva protivnička tijela, ili brzinski eliminisati cijele grupe neprijatelja sa svoje dvije katane.

Jedan od ključnih članova vašeg tima je i stari Takuma, koji će, kada ne bude izigravao timskog snajperistu, uz pomoć svog pripitomljenog rakuna Kume ometati cijele grupe protivnika, na taj način omogućujući ostatku tima da lakše obavi svoje zadatke.

Sve te njihove vještine i gadgete ćete morati redovno upotrebljavati i pametno kombinovati kako bi se što tiše i efikasnije prošunjali do svog cilja. A to neće biti nimalo lako - gadgeti koje koristite su uglavnom dostupni u izuzetno ograničenim količinama (Hayato npr. ima samo jedan šuriken, koji nakon korištenja mora izvaditi iz protivničkog tijela), a protivnici su opasni i teško ćete im pobjeći ako vas otkriju, pogotovo kada u obzir uzmete i činjenicu da će im se, odmah nakon dizanja uzbune, pridružiti i neznatna pojačanja.

Štaviše, nakon uzbune protivnici će na teren često poslati i nove patrole, koje će tu ostati i nakon što se situacija smiri, a primjetiće i propuste u straži ukoliko npr. eliminišete određenog stražara koji svako malo komunicira sa svojim kolegama.

Pored toga, prepreku će vam praviti i sami nivoi - mape u igri su prilično velike i uglavnom jako dobro dizajnirane, sa patrolama i stražarima koji ne ostavljaju previše mjesta za infiltraciju. Tako ćete stalno morati paziti ko sve koga (i kada!) vidi, usput obraćajući pažnju na potencijalne prilike da se ušunjate u protivničku bazu tokom onih par sekundi dok obližnji stražari pričaju sa oficirom koji patrolira okolo.

Stranica 1 od 256