Dženan Suljević

Dženan Suljević

Strastveni ljubitelj Autostoperskog Vodiča kroz Galaksiju i filmova Edgara Wrighta. Previše vremena provodi na netu i u virtuelnim svjetovima, a premalo na suncu. Još uvijek ne posjeduje smartphone.

 

 

Adidas je nedavno predstavio All Day, svoju novu fitnes aplikaciju namijenjenu, kako sami kažu, svestranim atletama.

U prevodu, All Day će se fokusirati na više različitih aspekata zdravlja - kretanje, ishranu, odmor i način razmišljanja.

Nakon što su u septembru lansirali svoje prve daljinski kontrolisane sijalice, iz kompanije IKEA su potvrdili kako će sada sa svojim pametnim sijalicama ući i na neka nova tržišta.

Ikein set za pametno osvjetljenje doma uključuje kolekciju LED sijalica i daljinski upravljač za iste, poseban gateway kit za priključivanje dodatnih sijalica na sistem, kao i senzor pokreta, te posebne LED svjetlosne panele koji se mogu ugraditi u kuhinjske elemente ili ormare.

petak, 24 Mart 2017 13:51

IGRALI SMO: NieR: Automata

Kako god da je okrenete, NieR: Automata je čudna igra. Ako je posmatrate iz poslovne perspektive, iznenadićete se što uopšte postoji, obzirom da niko od Square Enixa nije očekivao da finansira nastavak originalnog NieRa, a još manje da njegov razvoj prepusti Platinum Gamesu.

Isto tako, ukoliko niste odigrali NieR, mogao bi vas začuditi podatak kako se priča igre nastavlja na tajni četvrti kraj svog prethodnika, a onda, kada je zaigrate, ćete vjerovatno ostati iznenađeni i njenim žanrom. Ili, tačnije rečeno, žanrovima.

Naime, NieR: Automata će, barem u početku, konstantno skakati iz jednog žanra u drugi. Igra će tako početi kao top-down bullet-hell shooter, da bi se nekoliko minuta kasnije pretvorila u akcioni RPG iz trećeg lica, a potom u sidescrolling platformer. I što je najbolje od svega, u svakom od tih žanrova će biti zabavna i igriva, a pogotovo kada se pretvori u akciju iz trećeg lica, što je najčešći slučaj - i što je bilo za očekivati od nove Platinum Games igre.

Samu akciju je najlakše opisati kao balet destrukcije. ‘Balet’ jer je svaki pokret i svaki kombo potez naše heroine - inače androida nazvanog 2B - vrhunski animiran i elegantan, a ‘destrukcije’ jer je 2B itekako opasna, bilo da koristi kombinacije ogromnih mačeva i sjekira, bilo da preferirate koplja i ogromne metalne šake.

Ovdje vrijedi istaći i to da ćete u NieR: Automati, obzirom da je ipak u pitanju RPG, redovno pronalaziti i nabavljati nova oružja, što me dovodi do priče o nekoliko gameplay sistema kakvi se ne viđaju svaki dan.

Vaši kombo potezi će tako ovisiti od trenutno opremljenog oružja i slota u koji ste ga ubacili - ako npr. u slotu za lake napade imate mač, a u slotu za teške sjekiru, imaćete na raspolaganju jedan set kombo poteza, dok ćete opremanjem drugih oružja, ili recimo mijenjanjem pozicija već opremljenih, na raspolaganje dobiti potpuno novi set kombo poteza. Uz to, svoj ofanzivni repertoar možete obogatiti i dalekometnim napadima, za koje ćete koristiti minijaturnog Pod robota, kojeg je moguće opremati novim tipovima napada i drugim specijalnim skillovima - od raznih štitova, pa do vatrenih oružja poput navodećih raketa ili mitraljeza.

Facebook Messenger će uskoro postati sličniji klasičnom Facebooku nego ikada ranije. Naime, Zuckerberg i kompanija su obećali kako će u svoj popularni messaging servis ubaciti podršku za Mentions i Reactions funkcije.

Mentions podrška će korisnicima Messengera omogućiti da u grupnim konverzacijama jednostavno taguju osobe - uključujući i one koje nisu aktivni sudionici diskusije - nakon čega će iste dobiti notifikaciju o porukama koje sada i same mogu pročitati.

Sa druge strane, podrška za Reactions će u grupnim konverzacijama omogućiti korištenje popularnog Likea i drugih sličnih tipki. A ukoliko vam ni to nije dovoljno, Reactions podrška u Messengeru će korisnicima ponuditi i jednu reakciju koja nije dostupna na samom Facebooku - dugo očekivani Dislike.

 

Nakon što su ponudili opciju za livestreaming videa sa mobitela i tableta, u Facebooku su odlučili istu ponuditi i svojim korisnicima na desktop platformama.

Svi korisnici Facebooka od sada tako mogu jednostavno aktivirati livestreaming sa svog računara - bilo da žele livestreamati igru koju igraju, bilo da planiraju kreirati live tutorial za neki softver ili obični video-log.

Kako bi pokrenuli livestream sa svog desktopa, potrebno je da sa facebook.com/live/create stranice downloadujete poseban softver za streaming, nakon čega u istom trebate kliknuti na opciju Create Live Stream. Potom morate odabrati gdje želite da objavite svoj livestream - da li na vlastitom ili Timelineu nekog od prijatelja, odnosno unutar neke Facebook grupe, Pagea ili Eventa. Na kraju trebate kopirati i URL servera u opcije svog streaming softvera, te usput napisati i opis streama, a zatim jednostavno kliknuti na tipku Go Live i voila - uspješno ste pokrenuli svoj prvi Facebook livestream.

Pored toga što su predstavili svoj najjeftiniji iPad do sada, Apple je proteklih dana lansirao i novu iOS aplikaciju za jednostavnu obradu videa.

Aplikacija nosi naziv Clips i korisnicima omogućava da svoje fotografije i video snimke jednostavno kombinuju i transformišu, dodajući im razne filtere i overlay efekte.

Također, za razliku od drugih alata koji nude slične opcije, poput Vinea i Snapchata, Clips podržava kreiranje znatno dužih video snimaka - pojedinačni klipovi koji se ubacuju u Clips mogu biti dugi do 30, a finalni rezultat vašeg rada čak 60 minuta.

Nakon editovanja snimka, isti možete jednostavno proslijediti prijateljima i kolegama preko messaging aplikacija. Naravno, Apple u takvim situacijama preferira vlastite aplikacije, pa tako Clips nudi i posebnu opciju za prepoznavanje lica vaših iMessage kontakata, koja će vam preporučiti da video podijelite sa njima ukoliko ih prepozna unutar dotičnog.

Korisnici Googleove mobilne aplikacije za pretragu Interneta će uskoro na raspolaganje dobiti nekoliko novih opcija i korisnih kratica.

Naime, Google je potvrdio kako će svoju aplikaciju za pretragu, kao i mobilnu verziju svoje web stranice, obogatiti sa kraticama koje će korisnicima omogućiti brz i jednostavan pristup informacijama.

I dok čekamo novu liniju njihovih high-end proizvoda, Apple je nedavno predstavio svoj najjeftiniji iPad do sada, nazvan jednostavno - iPad.

Novi iPad donosi 9,7-inčni ekran rezolucije 2.048 x 1.535 piksela, kao i A9 procesor, te 32, odnosno 128GB memorije za pohranu podataka, ovisno od odabranog modela.

Ostatak specifikacija uključuje još i kameru rezolucije 8 megapiksela sa stražnje, te FaceTime kameru rezolucije 1,2 megapiksela sa prednje strane tableta.

Što se pak tiče cijene, novi iPad će vas koštati 330 dolara ukoliko se odlučite za 32GB model, odnosno 430 dolara ako želite model sa 128GB interne memorije.

Siri, Alexa i Googleov Assistant će uskoro dobiti novog prijatelja - naime, Samsung je nedavno predstavio vlastitu verziju virtuelnog ličnog asistenta nazvanu Bixby, koja će se na tržištu pojaviti zajedno sa dugo očekivanim Galaxy S8 smartphoneom.

Prema riječima ekipe iz Samsunga, Bixby se iz konkurencije izdvaja podrškom za integraciju sa drugim aplikacijama, poboljšanim razumijevanjem konteksta i mogućnošću razumijevanja korisnika čak i kada dotični izdaju pogrešnu naredbu.

U praksi, Bixby bi trebao biti sposoban da upravlja aplikacijama kao i sam korisnik putem touchscreena, a korisnicima će omogućiti i da se jednostavno prebacuju sa glasovnih na komande dodirom dok pokušavaju obaviti neku akciju na svom telefonu.

Nažalost, Bixby u početku neće raditi sa mnogo aplikacija, ali Samsung je potvrdio kako će uskoro lansirati poseban set alata koji će developerima omogućiti da Bixby integrišu u svoj softver.

U svom nastojanju da ubrza učitavanje web stranica, Google je razvio novi algoritam koji slike u JPEG formatu dodatno kompresuje.

Novi Googleov algoritam je u potpunosti open source i nosi naziv Guetzli, što na švicarskom njemačkom jeziku znači “kolačić”, a veličinu JPEG slika smanjuje za nemalih 35%. Iz kompanije tvrde kako je način rada ovog algoritma sličan onom iz Zopfli algoritma, inače namijenjenom smanjivanju veličine PNG i gzip fajlova.

Jedina mana Googleovog novog algoritma je njegova brzina - naime, Guetzli je za nijansu sporiji od drugih metoda kompresije, ali to nadoknađuje kvalitetom finalne slike, obzirom da su tokom testova, ljudi redovno preferirali rezultate upravo ovog algoritma.

Stranica 1 od 260