Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

četvrtak, 23 Mart 2017 10:43

Dell Latitude 3560

Dell Latitude 3560 je definitivno dizajniran u poslovnom stilu. Sa ravnim površinama, oštrim ivicama i mat crnim kućištem, bez problema će se uklopiti u svako poslovno okruženje.

Sa oko 2 kg težine, pogodan je i za malo više svakodnevnog nošenja, a radi se o laptopu sa ekranskom dijagonalom dugom 15,6-inča. Ekran ima česte, tipične karakteristike. Tu su HD rezolucija od 1366x768 piksela, zadovoljavajući uglovi vidljivosti,ali ono što pohavljujemo je anti-refleksivni premaz dobrodošao u poslovne svrhe.

Još jedan dokaz da se razmišljalo o poslovnim korisnicima je i tastura koja posjeduje i numeričke tipke. Nismo sigurni da je to najbolje riješenje, jer je na uštrb toga Enter kao jedna od najbitnijih tipki na tastaturi, značajno umanjena. Touchpad je prostran, veoma osjetljiv sa ugrađenim tasterima ispod površine.

Microsoft Teams, novi radni prostor za timove, temeljen na chatu, postao je dostupan svim korisnicima programa Office 365 uz više od 100 novih mogućnosti.

Nakon što je usluga predstavljena u decembru 2016., danas je koristi više od 50.000 organizacija. Unutar najaktivnijih organizacija, broj ljudi koji koriste Microsoft Teams raste 30% mjesečno, a upotreba poruka se udvostručuje svaka dva mjeseca. Trenutno, usluga ima više od 85 miliona aktivnih komercijalnih korisnika mjesečno i dostupna je na 181 tržištu i na 19 jezika.

Inače, radni prostor Microsoft Teams okuplja ljude, razgovore i sadržaje kao i alate koje timovi trebaju kako bi jednostavno surađivali. Zbog odličnih povratnih informacija kupaca, Microsoft je od decembra dodao čak 100 novih mogućnosti za bolji rad timova. Tako je Microsoft Teams postao pravo mjesto za timski rad koje pruža ugrađene Office aplikacije i usluge koje timovi koriste svaki dan - Word, Excel, PowerPoint, SharePoint te OneNote. Microsoft Teams ima napredne sigurnosne opcije i mogućnosti sinhronizacije. Podaci su šifrirani u svako doba, a uslugom se upravlja isto kao i drugim Office 365 programima.

Ako želite isprobati Microsoft Teams, to možete učiniti kroz besplatno testno korištenje programa Office 365.

petak, 17 Mart 2017 09:27

Lenovo Yoga Book

Osobine Yoga serije Lenovo uređaja teško da danas nekome više nisu poznate. Riječ je o okretanju ekrana po dužoj osi uređaja, što omogućava da se položaj ekrana sa jednostavnošću mijenja u jedan od četiri prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. A Lenovo Yoga Book je upravo svrstan među tablete, a proizvođač naglašava da je riječ o hibridnom uređaju koji želi redefinisati pojam tableta.

To postaje sasvim jasno nakon prvog kontakta sa ovim uređajem. Lenovo Yoga Book izgleda fantastično. Mat crno kućište izrađeno od legura aluminijuma i magnezija sa već dokazanim mehanizmom za preklapanje ekrana djeluju izuzetno čvrsto i pouzdano, a debljina zatvorenog uređaja zadržana je ispod 1 cm (9,6 mm). Dizajn i izrada su se odrazili i na težinu, pa sa svojih 690 grama prevazilazi i mnoge ultrabookove. I ovdje dolazimo do onog najzanimljivijeg detalja - Lenovo Yoga Book inovacije. Uređaj se otvara kao mini laptop, ali otvaranje uređaja otkriva da Yoga Book zapravo nema tastaturu, bar onu mahničku. Ono što korisnici dobijaju je prazna ploča osjetljiva na dodir, sa pozadinskim osvjetljenjem i virtuelnom tastaturom koja kao da je izašla iz nekog SF filma.

Halo Keyboard kako je nazvana, nije mnogo manja od standardne tastature, a raspored tipki i funkcije su dobro raspoređene. Naravno, potrebno je nešto vremena za navikavanje. Tipke na dodir vibriraju (što se može i isključiti), što malo olakšava kucanje, ali ono što se od ove tastature ne treba očekivati je kucanje tekstova na duge staze. Ona, kao i tablet uređaj jednostavno nisu predviđeni za to.

Međutim, ovdje se ne radi samo o nekoj dizajnerskoj viziji, jer se pritiskom na posebno dugme, tastatura pretvara u površinu (nazvana Creative Pad) za pisanje i crtanje uz korištenje Stylus olovke koja se isporučuje zajedno sa uređajem.

Real Pen digitalna olovka radi odlično, a razvijena je u saradnji s kompanijom Wacom, dobro poznatom imenu u svijetu digitalnih uređaja za crtanje i pisanje. Pisani trag na ekranu se pojavljuju u realnom vremenu, a malo navikavanja zahtjeva to što gledate u ekran, a pišete po donjoj površini. Odlično je i to što digitalna površina ignoriše bilo šta što nije stylus, pa prste i zglob ruke bez problema možete naslanjati na površinu, dok ekran možete koristiti za upravljanje prstima. Tu je i podrška za 2048 nivoa osjetljivosti pritiska, što značajno proširuje kreativnost rada.

 Međutim Yoga Book inovacije ne završavaju ovdje. Lenovo uz uređaj isporučuje i malu knjižicu sa papirima te umetke sa tintom, jer je vrh Stylusa izmjenjiv. Uz pomoć magnetnih držača, Book Pad sa papirima se pričvrsti za Creative Pad, vrh stylusa se zamjeni tintom, tako da se sve pisane bilješke na papiru odmah mogu prabaciti u digitalnu formu. Odličan i jednostavan način da se pisana evidencija digitalizuje. Naravno, ne mora se isključivo koristiti njihov papir, ali umetci sa tintom i Lenovo Stylus su neophodni.

Mala zamjerka ide na stranu nepostojanja slota ili držača za olovku, što znači da svako ko ga želi koristiti mora voditi malo više računa o njegovom čuvanju.

Uvodnu riječ na druženju s poslovnim partnerima, klijentima kompanije i velikim brojem novinara održao je Damir Dizdarević, zamjenik direktora i Izvršni direktor za prodaju, usluge i marketing Logosofta.

Protekla godina u Logosoftu bila je u znaku velike investicije u naš savremeni Data Centar, koji je jedini ovoga tipa u Bosni i Hercegovini. Informacijsko-komunikacijske tehnologije su jedna od strateških komponenti za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine, a naša kompanija, kao lider na tržištu poslovnih informacijskokomunikacijskih rješenja, prepoznala je značaj investiranja u ovaj sektor. Ovaj projekat je dokaz kako bosansko znanje i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, mogu izgraditi najnaprednija tehnološka rješenja po uzoru na svjetske koncepte, a koja potpuno mogu parirati rješenjima kompanija iz regiona ili Evrope. Na ovu činjenicu smo vrlo ponosni, jer je upravo naša ICT ponuda jedan od ključnih parametara planiranog širenja poslovanja na regiju“, istaknuo je Dizdarević.

Logosoft Data Centar je izgrađen po najsavremenijim tehnološkim, sigurnosnim i ekološkim standardima. Pruža velike kapacitete za smještaj servera i isporuku različitih cloud servisa, uz maksimalnu fizičku i online sigurnost i tehničku podršku 24/7. Dobro razvijena Logosoft optička infrastruktura i pristup servisima brzinama i do 100 Gbps, neovisno od brzine internet pristupa, Logosoft Data Centru daje veliku komparativnu prednost.

Spektar usluga koji ćemo ponuditi korisnicima je potpuno prilagođen zahtjevima klijenata, njihovim potrebama i budžetu s minimalnim ili nikakvim početnim ulaganjima klijenata. Na ovaj način želimo omogućiti kompanijama svih vrsta, od start-up kompanija, do malih, srednjih i velikih poslovnih organizacija, da se fokusiraju na biznis koji razvija Bosnu i Hercegovinu, a svoj IT prepuste nama. Kvalitetom usluga, jednostavnim rješenjima i brzom implementacijom mi se u potpunosti prilagođavamo korisnicima, što je jedna od temeljnih karakteristika našeg poslovanja,“ poručio je Benjamin Bašić, Šef službe za mrežnu infrastrukturu i servise, prezentirajući nove mogućnosti i usluge Logosofta.

Izgradnja Logosoft Data Centra započela je polovinom 2016. godine, a njegova pouzdanost, sigurnost i dostupnost su ključne odrednice koje će prepoznati klijenti poslovnih informacijsko-komunikacijskih rješenja Logosofta.

ADATA Technology predstavio je danas SD600, eksterni SSD u varijantama sa 256 GB i 512 GB prostora za pohranu podataka. Unutar SD600 SSD-a se nalazi 3D TLC NAND flash, jer ADATA i industrija u cjelini prelaze na 3D/naslaganu memoriju koja nudi veću gustinu, pouzdanost i trajnost, u poređenju sa starijom 2D/ravanskom memorijom. Disk postiže brzine od 440 MB/s pri čitanju i 430 MB/s pri zapisivanju podataka, što je u samom vrhu među uređajima ovog tipa.

Težine samo 90 g, SD600 se sa drugim uređajima povezuje preko USB 3.1 porta, pri čemu za rad nije potrebno instalirati drajvere, a potpuno je kompatibilan sa Windows desktop i laptop računarima, Xbox One i PS4 konzolama i Android uređajima. SD600 je dostupan u crnoj i crveno-crnoj kombinaciji boja, a napravljen je od materijala otpornih na udarce, što pruža dodatni nivo zaštite u slučaju pada ili udarca, koji su česti kod aktivnog načina života.

Za sada još uvijek nema informacija o cijenama.

Iz kompanije Logosoft stižu nam ovih dana vrlo uzbudljive novosti. Logosoft je završio izgradnju potpuno novog Data Centra, koji će omogućiti pružanje potpuno novog seta usluga namijenjenih kompanijama svih veličina. Sam Data Centar smješten je u centralnom dijelu grada, u neposrednoj blizini velikog broja poslovnih centara i državnih institucija. Dobro razvijena Logosoft optička infrastruktura i pristup servisima brzinama i do 100 Gbps, neovisno od brzine internet pristupa, Logosoft DataCentru daje veliku komparativnu prednost.

U proteklih 20 godina koliko smo prisutni na bh. tržištu, bili smo pokretači i inovatori različitih poslovnih koncepata i tehnologija po kojima smo prepoznati kao liderska kompanija na tržištu poslovnih informacijsko-komunikacijskih rješenja. Tako i naš Data Centar, kreiran po uzoru na svjetske koncepte, nudi nove mogućnosti i usluge za sve vrste  kompanija, a koje su trenutno tehnološki trend u svijetu. Na ovaj način želimo omogućiti svima koji posluju u BiH da se fokusiraju na svoj primarni biznis, a da IT prepuste nama po cijenama koje će biti prilagođene raspoloživom budžetu i sa minimalnim ili nikakvim početnim ulaganjima”, rekao je za naš portal Damir Dizdarević, zamjenik direktora i Izvršni direktor za prodaju, usluge i marketing Logosofta.

Logosoft Data Centar je izgrađen po najsavremenijim tehnološkim, sigurnosnim i ekološkim standardima. Pruža velike kapacitete za smještaj servera i isporuku različitih cloud servisa, uz maksimalnu fizičku i online sigurnost i tehničku podršku 24/7.

Logosoft je veoma fleksibilan po pitanju svoje ponude prema korisnicima. Kompanijama omogućavamo da smanje svoja kapitalna ulaganja izmještanjem IT infrastrukture u naš Data Centar te efikasna IT rješenja širokog spektra, prema zahtjevima korisnika, a shodno potrebama i budžetu. Na ovaj način se u potpunosti prilagođavamo korisnicima, što je jedna od temeljnih odrednica našeg poslovanja,“ poručuju iz Logosofta.

Savremeni Logosoft Data Centar svoja vrata otvara 16. marta, a mi vam donosimo nekoliko fotografija prije zvaničnog otvorenja.

Stranica 1 od 62