Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

petak, 24 Februar 2017 11:01

DJI Phantom 4

Iako prvi put testiramo tek četvrtu generaciju Phantom DJI dronova, prateći dešavanja na ovom tržištu, lako je zaključiti da se četvorka svojom fizionomijom minimalno razlikuje od svojih prethodnika. Riječ je od quadcopteru, odnosno dronu sa četiri motora koji pokreću dvokrake elise, koje se vrlo praktično skidaju i postavljaju zbog lakše prenosivoti.  Tijelo mu je izgrađeno od legure magnezijuma, čime je povećana otpornost na blaže udarce ili oštećenja prilikom letenja i transporta. Čitav sistem spakovan je u dimenzije dijagonale 35 cm od rotora do rotora.

Kada kažemo sistem, mislimo o vezi između elektronike i mehanike, koje ovom uređaju pružaju neke fascinantne mogućnosti. Upravo je četvorka najavljena kao značajna nadogradnja u odnosu na prethodnika, sa podignutim nivoom umjetne inteligencije. Unaprijeđena elektronika prije svega donosi jednostavnost upravljanja, posebno za početnike, dok se oni iskusniji korisnici mogu više fokusirati na bolje snimanje ili fotografisanje iz zraka.

Tako je elektronika opremljena opcijama poput automatskog izbjegavanja prepreka i praćenja zadate mete. Sistem za detekciju i automatsko izbjegavanje prepreka obezbjeđen je preko dva optička senzora sa prednje strane i u mogućnosti je prepoznati prepreku na udaljenosti od 15 metara pod uglom od 60 stepeni. U zavisnosti od moda rada, dron eventualnu prepreku može zaobići ili zaustaviti svoje horizontalno kretanje. Uz GPS/GLONASS prijemnike za što precizniju navigaciju, te visinomjer i elektronski kompas, DJI želi što više pojednostaviti i djelomično automatizovati proces upravljanja letjelicom, kako bi se obezbijedilo sve za kreiranje što perfektnijih snimaka iz zraka.

DJI Phantom 4 opremljen je 12 megapikselnom kamerom koja koristi Sony EXMOR senzor, te 20mm objektiv  sa f/2.8 otvorom blende. Fiksirana na stabilizator koji radi po sve tri ose u mogućnosti je snimati 4K video sa izuzetnom oštrinom i količinom detalja, a tu su i slow-motion video sa 120 sličica u sekundi pri Full HD rezoluciji, kao i fotografisanje u RAW formatu. Materijal se snima na microSD karticu koja se ubacuje direktno u tijelo drona.

Upravljanje letjelicom obavlja se preko daljinskog kontrolera, koji će vas sigurno podsjetiti na neki od daljinskih upravljača  igračaka iz mladosti. Međutim, uz njega je potreban i Android ili iOS telefon ili tablet koji se USB kablom povezuje sa kontrolerom. Važno je napomenuti da iako priključeni uređaj nema veze sa kontrolama za upravljanje dronom, bitno je da on specifikacijski bude podržan i dovoljno jak, kako bi monitoring, kontrolisanje i praćenje važnih aspekata leta kroz DJI Go aplikaciju bio ugodan i neometan. Kontroler je vrlo čvrst i jednostavan, a poreddžojstika osjetljivih na pritisak, tu je još samo nekoliko osnovnihdugmadi, tako da se njihova namjena može vrlo brzo zapamtiti.

ADATA Technology, vodeći proizvođač DRAM modula visokih performansi, NAND flash proizvoda i dodatne opreme za mobilne uređaje, predstavio je SSD XPG SX950 i njemu pripadajuće kućište za uređaj EX500 u gejmerskom stilu.

SX950 ima 960 GB 3D MLC NAND-a i pokreće ga SMI kontroler. Prilikom njegove proizvodnje koristi se prilagođena ADATA štampana ploča i posebno strog postupak sortiranja čipova kako bi se osiguralo da SSD može duže da funkcioniše pod većim opterećenjem. Performanse čitanja dostižu 560 MB/s, a pisanja 530MB/s. Dolazi sa nosačem za laku montažu u desktop i prenosne računare. Za korisnike koji bi SX950 željeli da koriste kao eksterni uređaj, EX500 predstavlja privlačno i trajno kućište koje se lako montira i odmah se povezuje sa računarima i konzolama za igre preko USB-a 3.1.

X950 koristi robusni 3D MLC NAND flash i SMI kontroler. Korisnici mogu da biraju između modela SX950 kapaciteta 240GB, 480 GB i 960GB. 3D NAND nema samo gušći zapis (nudi veći kapacitet), nego je i otprilike 10% brži od 2D NAND-a, pa SX950 nadmašuje svog prethodnika, model SX930.

ponedjeljak, 13 Februar 2017 11:42

DJI Osmo

Do prije samo nekoliko godina, snimanje videa u pokretu i stabilizacija video opreme bila je veoma skupa opcija i za projekte sa nešto ozbiljnijim budžetom. Čak i rukovanje takvim uređajima zahtijevalo je veliko iskustvo i značajno tehničko poznavanje opreme, da bi već danas, snimanje akcionog videa postao vrlo zabavan i jednostavan vid kreativnog izraza. Na tržištu su se počeli pojavljivati uređaji koji nakon raspakivanja iz kutije nude potpunu stabilizaciju slike videa, pa je korisniku ostalo samo da se fokusira na kadriranje i ideju. Jedno od najuspješnijih takvih rješenja je upravo DJI OSMO.

DJI Osmo je ručna video kamera koja omogućava snimanje videa u 4K formatu, a fiksirana ja na elektronski stabilizator koji po sve tri ose omogućava preciznu i uglađenu stabilizaciju slike. Cijeli sistem izgleda veoma dobro, uz korištenje kvalitetnih materijala koji ni u jednom trenutku ne ostavljaju utisak jeftinog i lomljivog. OSMO koristi svoju Zenmuse X3 kameru poznatu sa jednog od njihovih popularnih dronova. U njoj je Sony CMOS senzor od 12 megapiskela, koji će bilježiti svo svjetlo koje uđe kroz fiksni objektiv od 20 milimetara sa f/2.8 otvorom blende. Ovdje treba napomenuti da je moguća nabavka i posebnog adaptera, u slučaju da se želi priključiti i njihova kompatibilna, ali naprednija Zenmuse X5(R) kamera.

Monitoring i kontrolisanje kamere obavlja se preko naprednog telefona koji će svoje mjesto naći na lijevoj strani ručke stabilizatora, a DJI se potrudio da uz pomoć nekoliko pokretnih elemenata to bude jednostavno primjenjivo za različite dimenzije telefona.

DJI Gomobilna aplikacija na telefonu koristi se kao monitor i kao kontrolna jedinica parametara kamere, a povezuje se putem jednostavnog podešavanja OSMO Wi-Fi mreže. Njen interfejsje pregledan i jednostavan, a mogućnosti za ovaj tip kamere ocjenjujemo veoma dobrim. Pored snimanja spomenutog 4K videa, tu je i mogućnost snimanja usporenog Full HD vida sa 120 sličica u sekundi, te kreiranja timelapsa, panorama i slično. Naravno, foto mod je također prisutan, uz napomenu da postoji mogućnost snimanja RAW DNG fajlova koji dopuštaju nešto više kontrole pri kasnijem editovanju.

utorak, 07 Februar 2017 13:45

HP OfficeJet Pro 8730

Čak i svojim izgledom OfficeJet Pro 8730 naglašava da se ne radi o samo još jednom multifunkcijskom uređaju. Na prvi pogled se ističu ekran u boji osjetljiv na dodir, te izlazna ladica koja se nalazi iza ekrana. Kao što smo već rekli u nekoliko navrata, ideja kontrolisanja multifunkcijskih uređaja sa ekranima osjetljivim na dodir je jako dobra. Na ovaj način je zaista lako iskoristiti brojne funkcije koje ovakvi uređaji posjeduju. Posebno je lako upravljati kopir i faks funkcijama.

Pored standardnog spajanja na kompjutere pomoću USB kabla, na raspolaganju je čitav niz tehnologija za prebacivanje materijala za štampanja na uređaj. Žičana i bežična Ethernet konekcija se danas podrazumijevaju, ali je štampač moguće koristiti i sa mobilnih uređaja koji koriste Android i iOS operativne sisteme. Dovoljno je instalirati HP ePrint aplikaciju i štampanje fotografija i dokumenata može da se odvija bez posredovanja desktop kompjutera. A kad smo već kod mobilnih uređaja, da spomenemo i NFC tehnologiju koja je također na raspolaganju.

USB port sa lijeve strane štampača je moguće koristiti za direktno štampanje dokumenata, ali za smještaj skeniranog materijala, što u nekim situacijama može biti prilično zgodno. Podržani su Microsoft Office formati kao i Adobe PDF.

Pod sloganom "Na sedmom nebu", najveća poslovno-tehnološka konferencija u Bosni i Hercegovini, Microsoft NetWork7, biće održana od 19. do 21. aprila u Grand hotelu Neum, a prijave za učešće otvorene su od 7. februara do 12. aprila.

Prošle godine MS NetWork 6 konferencija je okupila 735 učesnika iz različitih branši, među kojima su se našli stručnjaci iz svijeta biznisa i ICT-a, te predstavnici akademske zajednice i javnog sektora. Svi su imali priliku da prošire mrežu profesionalnih kontakata, kao i da saznaju na koji način tehnologija može da unaprijedi njihovo poslovanje.

MS NetWork 7 konferencija, treći put u Neumu, učesnicima će ponuditi predavanja iz više tematskih cjelina, među kojima su predavanja vezana za poslovnu digitalnu transformaciju, razvoj aplikativnih rješenja, infrastrukturu i sigurnost, migraciju aplikativnih rješenja i infrastrukture u cloud, edukacijska rješenja i studije slučaja.

Predavanja će se odvijati u salama kongresnog centra Grand Hotela Neum, a zvanično otvaranje konferencije planirano je za 19.4.2017. godine u 18:00 sati.

Kotizacija za učešće na konferenciji Microsoft NetWork 7 iznosi 300 KM (+17% PDV), a svi oni koji se prijave do 10.3.2017. ostvaruju popust na rane kotizacije od 50 KM te plaćaju kotizaciju u iznosu od 250 KM (+17% PDV). Kao i prethodnih godina studentima je omogućeno da učestvuju na najvećoj IT konferenciju u BiH za samo 50 KM (+ 17% PDV).

Sve informacije o Micorsoft NetWork 7 konferenciji dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije MS NetWork putem koje se mogu izvršiti i prijave za učešće, a novosti o MS NetWork 7 moguće je pratiti i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram ili Twitter.

ponedjeljak, 06 Februar 2017 09:52

TERMINAL 150: Lenovo IdeaPad 110-17, Algodoo

Facebook već dugo vremena ulaže napore u guranju video sadržaja. Prvo su uveli prikazivanje videa na news feedu, zatim omogućili prikazivanje Live streaminga, a od nedavno je uvedna i mogućnost prikazivanja dužih video sadržaja kako bi bilo više prostora za prikazivanje reklama. No, buduća vizija je sada očigledna, ali i potvrđena - Facebook želi da bude vaša iduća televizija.

Na nedavnom dešavanju vezanom za poslovanje kompanije, Mark Zuckerberg je izjavio kako se planira da Facebook postane mjesto gdje će ljudi željeti gledati video ili gdje će držati korak sa sadržajima koji gledaju u epizodama iz sedmicu u sedmicu. Drugim riječima, Facebook želi postati prava alternativa televiziji. Naravno to se neće desiti tako brzo, a Zuckerberg je i sam naveo da će se eksperimentisai sa dužim formama videa, ali da će kratki klipovi ostati primarni fokus. Također, The Wall Street Journal prenosi da kompanija razvija i svoju video aplikaciju za TV set-top boxove poput Roku i Apple TV-a, gdje će fokus biti na pronalaženju originalnog, premium sadržaja, gdje bi kompanija uz takav sadržaj prodavala i video oglase.

Stranica 1 od 60