Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

Kompanija ADATA Technology, predstavila je Premier ONE seriju microSD i SD kartica visokih performansi, koja se sastoji od UHS-II U3 Class 10 i Premier UHS-I Class 10 proizvoda. Premier ONE UHS-II U3 SDXC kartice koriste izuzetno kvalitetni MLC Flash i dostižu 290 MB/s pri čitanju i 260 MB/s pri pisanju podataka. Dostupne su u kapacitetima do 256 GB. Premier UHS-I micro SDXC/SDHC Class 10 kartice pružaju konstantnu brzinu čitanja od 85 MB/s i dostupne su u kapacitetu do 128 GB.

Premier ONE serija nudi korisnicima niz memorijskih kartica za jednostavno proširenje prostora za podatke, uz performanse koje zadovoljavaju potrebe za sve većim fajlovima i kvalitetnijim UHD 4K i 8K video snimcima. Kreirane su tako da odgovaraju i upotrebi u raznim aplikacijama za virtuelnu realnost, a mogu bez problema raditi pri temperaturama u rasponu od -25 do 85 stepeni Celzijusa. Za sada nema informacija o cijenama i datumu dostupnosti.

utorak, 16 Maj 2017 15:14

Lenovo Yoga 510-14

Lenovo Yoga 510 sa dodatkom 14, jasno govori da je riječ o laptopu sa ekranom dijagonale 14-inča. Međutim ono što svakako prvo upada u oči na ovom laptopu je njegova bijela boja. Ne sjećamo se kada smo posljednji put vidjeli laptop u ovoj boji, ali moramo priznati da izgleda vrlo atraktivno. Mat plastika ne privlači otiske prstiju, a kvalitet izrade je na visokom nivou. Posebno ako uzmemo u obzir Yoga stavku, što znači da je riječ o konvertibilnom uređaju koji omogućava da se položaj ekrana sa jednostavnošću mijenja u jedan od četiri prepoznatljiva položaja - laptop, stand, tent i tablet. Uočljiv je i njegov relativno tanak profil, a uz masu od 1,75 kg pogodan je i za malo više svakodnevnog nošenja.

Ono što je dominantno na ovom uređaju je njegov ekran. IPS matrica uz Full HD rezoluciju isporučuje svjetlu sliku, dobrog kontrasta, sa živopisnim i realnim bojama uz odlične uglove vidljivosti. U bilo kojem položaju, užitak rada na ovom laptopu je potpun uz ovakav ekran.

Osvježena hardverska konfiguracija u odnosu na prethodnika oznake 500 je solidna, pa su pored Intel i3 procesora Skylake generacije, tu i osam gigabajta memorije, te 256 GB SSD disk. Intel-ova grafika 520 iz procesora je sasvim dovoljna za ovakav laptop, pa performanse ocjenjujemo kao solidne, posebnu za namjenu ovog laptopa u poslovne svrhe.

11. i 12. maja, Beč je bio središte evropske developerske scene. Pod nazivom WeAreDevelopers, treću godinu za redom održana je jedna od najvećih konferencija za developere u Evropi, koja je u ta dva dana prošle sedmice okupila 70 predavača iz 50 zemalja.

Konferencija se održala u starom industrijskom kompleksu Marx Halle, koji je namjenski preuređen za ovaj događaj i koji je u 7000 kvadratnih metara prostora omogućila programerima iz cijelog svijeta da se povežu i razmijene svoja znanja i iskustva. Iako je organizator najavljivao oko 3000 učesnika, broj je narastao na blizu njih 3800, koji su mogli pronaći mnogo zanimljivih tema iz oblasti razvoja interneta, mobilnih aplikacija i softvera, Big Data, kao i aktuelnih tema virtualne stvarnosti, robotike i umjetne inteligencije.

Program konferencije bio je organizovan u nekoliko cjelina uz više ekspertnih sesija i interaktivnih radionica, a bila su organizovana i takmičenja u programiranju, okrugli stolovi, radionice, te networking događanja. Prostor je iskorišten i za izložbeni dio koji je uključivao Virtual & Augmented Reality prezentacije, zonu posvećenu robotima, prezentacije i takmičenja startupa, uz brojne mogućnosti za intenzivno umrežavanje sa donosiocima odluka IT giganata kao što su Facebook, Google, Microsoft, IBM, UBER, PayPal, SAP, Netfix, Atlassian, Dynatrace, GitHub, OLX i dr.

Neki od najzanimljivijih predavača na konferenciji bili su Julien Decot iz Facebooka, Joel Spolsky iz StackOverflowa, Hakon Wium Lie koji je izmislio CSS, Rasmus Lerdorf, koji je izmislio PHP, a najpoznatiji dizajner igara na svijetu i dobitnik više od 100 međunarodnih priznanja John Romero govorio je o izazovima razvoja njegovog preduzeća “id software“. Tu su bila i brojna druga velika imena i poznati međunarodni developeri i IT stručnjaci kao i uspješni osnivači svjetskih IT kompanija, a o kako velikom događaju se radi govori i činjenica da je konferenciju otvorio austrijski kancelar, Christian Kern.

Lijepo je vidjeti kako je ova programerska konfernecija u samo nekoliko godina narasla u idealno mjesto za povezivanje s istomišljenicima uz mogućnost učenja jednih od drugih i stvaranje boljih proizvoda, pa to može biti samo pravi razlog da WeAreDevelopers događaj uvrstite u kalendar za iduću godinu.

ponedjeljak, 08 Maj 2017 12:33

Samsung Gear S3

Odmah na početku treba pojasniti da Samsung Gear S3 pametni sat dolazi u dvije verzije - Frontier i Classic. Riječ je o hardverski identičnimuređajima, s tim što im je dizajn nešto drugačiji. Frontier se očituje tamnim, robusnijim i sportskim izgledom kako samog kućišta, tako i narukvice, dok Classic više ide uz neki poslovni izgled. Na korisniku je samo da se opredijeli za onaj koji odgovara njegovom ukusu. Također moguća je i nabavka narukvica posebno, pa je zaista moguće prilagoditi bilo koji od ova dva modela vlastitom ukusu. Krasi ih i IP68 certifikat, ali nisu u potpunosti vodootporni. Izdržati će potapanje u vodi do 1,5m dubine u trajanju do 30 minuta.

Uz sat se isporučuje punjač koji sat puni bežično preko magnetnog postolja. Vrlo jednostavno i praktično, ali treba voditi računar o njemu kada se recimo krene na put ili slično, pa bi ovdje upotreba nekog standardizovanog priključka bilo puno zgodnije riješenje.

Što se tiče dimenzija one iznose  46.1 x 46.1 x 12.9 mm i komentari će biti u zavisnosti kako se kome šta sviđa. Sat je definitivno subjektivna stvar, ali po autoru ovog teksta, nije prevelik a ni težak, jer mu masa iznosi oko 60 grama.

Prvo što ćete na ovom satu primjetiti je naravno ekran, koji jednostavno oduševljava kvalitetom. Riječ je o AMOLED ekranu rezolucije 360 x 360 piksela, sa Gorilla Glass SR+ zaštitom koja ga štiti od udaraca, ogrebotina i preljavštine. Iznenađuje jačina osvjetljena, koja i pri dnevnom svjetlu bez problema nudi vrlo jasan prikaz slike. Osvjetljenje je moguće podešavati po potrebi, a postoji i “Always on display” funkcija koja neće gasiti ekran, već će ga samo malo zatamniti u slučaju da želite da vaš sat uvijek bude vidljiv. U protivnom, svako okretanje ruke u maniru pogleda na sat, senzori će prepoznati pokret i upaliti ekran.

Naravno, ovo će se odraziti na trajanje baterije, koja je na našem testu izdržala blizu 3 dana sa gašenjem ekrana, dok Always On funkcija trajanje baterije skraćuje za gotovo jedan dan. Naravno, sve ovo zavisi i od ostalih funkcija koje se upotrevljavaju na satu.

utorak, 25 April 2017 14:08

ADATA predstavio Ultimate SU700 SSD

Kompanija ADATA Technology predstavila je Ultimate SU700, 2,5-inčni SSD sa SATA 6 Gb/s interfejsom, koji označava dalje širenje na polju 3D NAND fleš uređaja za pohranu podataka. ADATA nastavlja prelazak na korištenje isključivo složene, 3D NAND memorije.

SU700 dostiže brzinu čitanja od 560 MB/s i brzinu pisanja od 520 MB/s, još jednom potvrđujući da je 3D NAND bar 10% brži od 2D NAND-a. Takođe nudi i do 80K IOPS, sa performansama koje ostaju stabilne čak i pri velikom opterećenju, zahvaljujući novom Maxiotek kontroleru i firmware-u koji podržava WriteBoost režim rada. U pitanju je režim SLC keširanja (pSLC) koji omogućava da SU700 održi maksimalnu brzinu prenosa podataka.

ADATA nudi SU700 u kapacitetima od 120 GB, 240 GB, 480 GB i 960 GB, pri čemu svi modeli imaju MTBF (srednje vrijeme između kvarova) od dva miliona sati. Model kapaciteta 960 GB ima TBW (terabyteswritten – zapisani terabajti) čak 560 TB, što ukazuje na dugi životni vijek SSD-a.

SU700 SSD-ovi dolaze uz trogodišnju garanciju, a cijene za sada još nisu poznate.

petak, 28 April 2017 12:49

Prestigio Grace Z5

Recenziju Prestigio Grace Z5 telefona najbolje je početi sa njegovim ekranom, koji za cijenu od 220 KM donosi raskošnu dijagonalu od 5,3-inča sa vrlo dobrom HD rezolucijom ekrana. Njegova IPS matrica nudi veoma dobar prikaz slike, uz jako osvjetljenje,  realne boje, te dobre uglove vidljivosti. Ivice ekrana stakla rezane su 2.5D tehnologijom, tako da je prelaz izemđu ekrana i kućišta veoma ugodan i ostavlja izuzetno dobar utisak prilikom korištenja.

Po pitanju izgleda  riječ je o vrlo atraktivnom modelu čije je kućište sa stražnje strane u dnu i vrhu ojačano aluminijumskim dijelovima, dok je središnji dio plastični poklopac ispod kojeg se pristupa bateriji, te duplom SIM slotu i slotu za dodatnu microSD karticu. Ona će vam brzo postati neophodna, jer ugrađena interna memorija ima kapacitet od 8 GB-a.

Pokretač cijelog sistema je MediaTek čipset sa četverojezgrenim procesorom, uz Mali-400 grafički čip i 1 GB radne memorije. Ovo je sasvim dovoljno za sve nezahtjevne korisnike, kojima su društvene mreže i nešto surfanja svakodnevnica.

Stranica 1 od 64