Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

ponedjeljak, 24 April 2017 08:00

Philips Soundbar HTL3110B

Iako spada u kategoriju Soundbar zvučnika, Philips HTL3110B je 2.1 sistem kojeg čine jedan par - Soundbar visokotonci i bežični subwoofer.

Izgledu se apsoultno nema šta prigovoriti. Klasična crna boja upotpunjuje elegantan dizajn oba dijela, koji će se bez problema lako uklopiti uz večinu kućnog namještaja.

Neobično je da Soundbar, kao glavna jedinica dolazi iz tri dijela koji se jednostavno sastavljaju i pričvršuju šarafićima. Kao cjelina dobija se poluga dužine 85 cm i dubine 6 cm, što ovaj bar čini izuzetno diskretnim i jednostavnim za smiještanje ispod večine današnjih televizora, a dužinom odgovaraće televizijama od 32-inča i onim većim. Također, omogućena je i montaža na zid.

Srednji dio bara je ujedno i glavna jedinica. Na njoj se nalaze displej na prednjoj strani, USB port i kontrole osjetljive na dodir sa gornje strane, te priključci sa stražnje strane. Displej je dovoljno velik i čitljiv, a omogućeno je i podešavanje njegove svjetloće u tri stepena ukliko vam je njegovo osvjetljenje prejako. Od priključaka tu su digitalni optički i koaksijalni ulaz, standardni RCA ili Cinch priključak, te HDMI 1.4 standarda sa ARC funkcijom.

Pored ovako dobro upakovanih mogućnosti, još jedna u kojoj ćete možda i najviše uživati je ugrađena Bluetooth podrška za streaming muzike, uz NFC povezivanje koje pojednostavljuje postupak uparivanja sa kompatibilnim uređajima. Spomenuti USB port omogućava reprodukciju MP3, WMA, AAC i WAV audio datoteka sa Flash drive-ova, uz prikazivanje naziva pjesme na displeju sa prednje strane.

Pod sloganom „na sedmom nebu“, uspješno je završena i sedma po redu Microsoft NetWork konferencija, u organizaciji kompanije Microsoft BiH i njenih partnera. Tokom protekla tri dana u Grand Hotelu Neum, čak 900 učesnika prisustvovalo je na 80 održanih predavanja, a na jednom mjestu okupili su se brojni IT stručnjaci i predavači, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regiona.

Na konferenciji su predstavljena nova rješenja, a održan je i okrugli stol o temi ''Cyber sigurnost'' gdje je ukazano da je i Bosna i Hercegovina među najugroženijim zemljama u regionu sa aspekta ranjivosti informacionih sistema. Naš krivični zakon je zadovoljavajući, a jedan od najvećih problema je nedostatak stručnog kadra.

Posebno interesovanje učesnika i predstavnika medija vladalo je za Bussines Day koji je okupio menadžere vodećih bh. kompanija, ali i za studente koji su predstavljali svoje inovacije. Drugog dana konferencije predavanjima u Neumu prisustvovalo je i 50 studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, koji je među prvima postao dio velikog projekta MS Skills Centar.         

Fokus Microsoft NetWork konferencije ove godine bio je na temama vezanim za digitalnu transformaciju i sigurnost, te inovacijama i rješenjima u oblaku koji omogućavaju optimizaciju poslovanja i podižu produktivnost. Predstavljen je i proces migracije sa lokalne na cloud infrastrukturu, razgovaralo se o iskustvima korisnika iz Bosne i Hercegovinu u ovom procesu, ali i novim mogućnostima dostupnih Microsoft cloud servisa kao što su Azure, Dynamics 365, Enterprise Mobility Suite, Office 365 i drugih.

Nakon brojnih predavanja, učesnici konferencije opustili su se na party-ju ''Glava u oblacima'', te uživali u dobro poznatim muzičkim hitovima kultne grupe Zabranjeno Pušenje i izvedbi mlade zvijezde Amine Hamzić.

petak, 14 April 2017 12:33

HP ProBook 440 G4

ProBook serija HP laptopa pripada poslovnoj liniji ovih uređaja, a naš testni model oznake 440 G4 izgleda veoma zanimljivo. U odnosu na prethodne generacije i modele, zadržan je pomalo old-school dizajn sa zaobljenim linijama, ali je boja plastičnog kućišta promijenjena u sivu, uz dodatak aluminijumskog dijela oko tastature. Sve djeluje vrlo čvrsto i pouzdano, baš onako kako bi trebao izgledati jedan poslovni laptop. Aluminijum je dobar magnet za otiske prstiju, pa oni sitničavi trebaju računati i na neku krpicu uz njega.

Jedna od najtraženijih ekranskih dijagonala na poslovnim laptopima je ona od 14-inča, a ovaj HP laptop ima upravo takvu. Ipak, malo poražavajuća činjenica je ekranska rezolucija od 1366x768 piksela, uz TN matricu solidnih karakteristika sa antirefleksivnim premazom, dok bi uglovi vidljivosti za nijansu mogli biti bolji. No, ništa eliminatorno za jedan poslovni ili kućni laptop.

Spomenuli smo već da laptop pokreće sedma ili Kaby Lake generacija Intelovih procesora, a riječ je o i3 procesoru sa oznakom 7100U koji ima dvije jezgre uz HT tehnologiju, te osnovnu frekvenciju od 2,4 gigaherca. Tu su još 4GB RAM DDR4 RAM-a, te 500GB hard disk. U startu se čini malo, ali je HP predvidio i jednostavnu nadogradnju komponenti ispod poklopaca sa donje strane - jedan za pristup hard disku i memoriji, dok drugi omogućava pristup M.2 slotu za spajanje brzih SSD diskova nove generacije.

ValueUp je besplatna konferencija, pod sloganom “Mind Your Own Business”, na temu razvoja startup kompanija i biznisa. Konferencija će okupiti eminentne stručnjake iz regiona koji će kroz interaktivna predavanja, skill sesije i panel diskusiju obraditi relevantne teme za pokretanje i realizovanje biznis ideja.

Konferencija je namijenjena mladim, ambicioznim i kreativnim ljudima koji će tokom ove konferencije imatu priliku čuti različita iskustva mladih poduzetnika, izazove s kojima su se suočavali i na koji način su ih prevazišli. Također, kroz skill sesije učesnici će imati priliku naučiti neke od jako bitnih vještina za upravljanje svojom poslovnom sredinom, kao što su upravljanje vremenom, rizikom i novcem.

Glavni cilj konferencije jeste jačanje bosanskohercegovačke startup scene kroz ohrabrivanje i edukaciju mladih ljudi, ali i povezivanje budućih poduzetnika s istaknutim stručnjacima iz prakse.

Konferencija će se održati 6. maja u prostorijama kina Meeting Point u Sarajevu, a prijave su otvorene do 16. aprila. Prijaviti se mogu svi mladi od 18 do 30 godine putem forme ovdje, a više informacija mogu dobiti putem naše web stranice www.valueup.ba ili putem naših društvenih mreža.

petak, 31 Mart 2017 10:10

Monitor AOC E2775SJ

Kada kažemo monitor  velike dijagonale ekrana, mislimo na dijagonale od 24 inča i veće. Naš testni AOC monitor tačne oznake modela E2775SJ je monitor sa dijagonalom ekrana od velikih 27 inča.

Riječ je o monitoru veoma klasičnog dizajna, sa ravnim postoljem i mehanizmom koji omogućava podešavanje nagiba samo po vertikali. Zbog toga će podizanje ili zakretanje zahtjevati pomijeranje kompletnog monitora. To i ne iznenađuje mnogo, jer cijena ovog monitora od 27 inča iznosi svega 419 KM.

Monitor isporučuje sliku Full HD rezolucije, sa odnosnom stranica 16:9. TN matrica sa pozadinskim LED osvjetljenjem nudi veoma dobre uglove vidljivosti, a za ugodinije uživanje u slici tu je i anti-refleksivni premaz. Svakako zbog upotrebe TN matrice, najznačajnija stavka je brzina odziva o 1 milisekunde, što će najviše značiti ljubiteljima digitalne zabave.

Stranica 1 od 63