Dženan Suljević

Dženan Suljević

Strastveni ljubitelj Autostoperskog Vodiča kroz Galaksiju i filmova Edgara Wrighta. Previše vremena provodi na netu i u virtuelnim svjetovima, a premalo na suncu. Još uvijek ne posjeduje smartphone.

 

 

Samsungov tehnološki inkubator C-Lab je objavio kako će na nadolazećem Mobile World Congressu predstaviti nekoliko novih VR i AR uređaja i aplikacija.

Prvi od najavljenih noviteta, aplikacija za Gear VR headset nazvana Relumino, slabovidnim osobama olakšava čitanje i gledanje TV-a.

WhatsApp je lansiranjem najnovijeg dodatka svojoj mobilnoj aplikaciji odlučio popularnom Snapchatu oduzeti dio tržišnog kolača.

Na ovogodišnjem NBA All-Stars Slam Dunk takmičenju u zakucavanju, ljubitelji košarke su imali priliku vidjeti jednu nesvakidašnju akciju.

Naime, igrač Orlando Magica, Aaron Gordon, je na teren izašao u “timu” sa Intelovim dronom, koji mu je pomogao prilikom njegovog prvog Slam Dunk zakucavanja te večeri. No, Gordonu i njegovom dronu - kojim je upravljao drugi igrač Orlando Magica - je na kraju trebalo tri pokušaja prije nego su loptu konačno ubacili u koš.

Gordon je na ideju o korištenju drona prilikom zakucavanja došao zajedno sa svojom majkom, inače zaposlenom u Intelu, uz čiju pomoć je i kreirao letjelicu specijalno namijenjenu upravo za ovogodišnji NBA All-Stars vikend.

Finalni Gordonov pokušaj zakucavanja uz pomoć Intelovog drona možete pogledati na ovom linku.

ponedjeljak, 20 Februar 2017 10:45

IGRALI SMO: Nioh

Koliki god to bio kliše, neke igre je najlakše opisati kao kombinacije nekoliko drugih igara. Još kada takve opise ohrabre i sami developeri ponosno ističući svoje izvore inspiracije, ne preostaje nam ništa drugo nego da ih i sami prihvatimo. A jedna od takvih igara je i Nioh, koji je najlakše opisati kao kombinaciju Dark Soulsa i Diabla, uz dašak Ninja Gaidena.

Naime, nova igra japanskog studija Team Ninja kombinuje elemente akcionih RPG-ova u kakvima smo uživali u Soulsborne igrama sa loot sistemom kojeg se ne bi postidio ni jedan Diablo. Tu su tako izazovni protivnici i bossovi, veliki nivoi sa isprepletenim putevima i opasnim zamkama, kao i mogućnost da nakon pogibije izgubite prikupljene XP poene, koji se ovdje ne zovu ‘souls’, već ‘Amrita’. Pored toga, Nioh nudi i gomilu oružja i setova armora koje će ubijeni protivnici ostavljati iza sebe, kao i poseban crafting sistem, skill stabla, specijalne napade tokom kojih ste neranjivi, ali i priču prezentovanu u klasičnim cut-scenama u kojima ćete uživati između misija.

No, kao cjelina, Nioh je puno više od proste sume svojih dijelova.

Priča igre prati Williama, plavokosog Irca koji početkom 17. stoljeća spletom okolnosti završi u Japanu, gdje će se okušati u ulozi samuraja i pri tome pokušati stati u kraj misterioznim silama koje se žele dokopati magičnog Amrita dragog kamenja, što će pak doprinijeti narušavanju balansa između sila dobra i zla. A obzirom da je spomenuti balans u Zemlji izlazećeg Sunca već donekle narušen, Williama će na obalama Japana dočekati ne samo međusobni sukobi šoguna, već i raznorazni demoni.

Zahvaljujući takvom settingu, bogatom interesantnim lokacijama razbacanim diljem feudalnog Japana i praćenom repertoarom protivnika koji čine kojekakve ninje, samuraji i demoni inspirisani japanskim folklorom, istraživanje svijeta u igri je čisti užitak. Pogotovo zato što Nioh, baš kao i Soulsborne igre, od igrača zahtijeva strpljenje i volju da savladaju kompleksne sisteme i gameplay mehanike.

Sporedne misije u igri su prilično raznolike - u jednoj ćete lutati velikim nivoom, u drugoj ćete trebati eliminisati grupu protivnika u manjoj areni, a u nekoj sasvim desetoj ćete se se boriti jedan na jedan sa opasnim samurajem koji vas je izazvao na prijateljski duel.

Osnovu igre tako čini akcioni RPG u kojem ćete lutati velikim nivoima, usput polako otključavajući kratice i pronalazeći nove oltare koji će vam služiti kao checkpointi kraj kojih možete predahnuti, sigurni od protivničkih napada. Naravno, nakon što aktivirate checkpoint - odnosno nakon što se pomolite ispred oltara - osvježićete svoj health i zalihe health eliksira, ali ćete istovremeno oživjeti sve ubijene protivnike (osim bossova i određenih demona). A ukoliko zaginete negdje na pola puta između dva oltara, na mjestu pogibije ćete ostaviti sve prikupljene XP poene, kojih se možete ponovo dokopati samo ako stignete do njih bez da ponovo zaginete.

No, za razliku od Soulsborne igara, Nioh krasi svijet sa nešto drugačijom strukturom - umjesto na povezanim nivoima, misije će se odvijati na potpuno odvojenim lokacijama, koje ćete birati na posebnoj mapi, sa koje možete pristupiti kako novim misijama, tako i onim koje ste već završili. A osim glavnih, Nioh nudi i sporedne misije, koje će se obično odvijati na nivoima koje ste već posjetili, ali uz drugačije protivnike i često uz drugačije vremenske uvjete i u drugo doba dana.

Googleova najnovija online aplikacija vam omogućava da zasvirate virtuelni klavir u duetu sa umjetnom inteligencijom.

Kreator aplikacije AI Duet, muzičar Yotam Mann, je istu predstavio još u novembru prošle godine, a Google mu je kasnije priskočio u pomoć kako bi sada zajedno lansirali njenu finalnu verziju.

Kakve sad McDonalds i slamke za piće imaju veze sa tehnologijom, pitate se? A odgovor je vrlo jednostavan - popularni lanac restorana brze hrane je angažovao specijalni tim inžinjera kako bi redizajnirali slamku za njihov novi milkshake.

srijeda, 15 Februar 2017 19:46

Facebook uvodi novitete u svoj video player

Zuckerberg i ekipa su objavili kako će Facebook video player uskoro postati bogatiji za nekoliko novih opcija. No, prva od njih vam se možda i neće toliko svidjeti - naime, video klipovi koji se automatski pokreću na vašem News Feedu će od sada biti praćeni i zvukom.

Srećom, zvuk u automatski pokrenutim klipovima će se polako pojačavati, odnosno smanjivati dok budete skrolali News Feedom, a moguće ga je i u potpunosti isključiti u opcijama.

Od ostalih noviteta, ističu se i poboljšana reprodukcija vertikalnih video klipova, koji će sada iskorištavati veću površinu na ekranu vašeg telefona, a tu je i opcija za gledanje slike-u-slici, odnosno za minimiziranje video klipa koji potom možete gledati i nakon što nastavite skrolati News Feedom.

A ukoliko se pitate kako sve to izgleda u praksi, svakako bacite pogled i na ovaj Facebook video.

Popularni Pinterest je odlučio svoju mobilnu aplikaciju obogatiti sa opcijom koja bi mogla obradovati brojne korisnike. Naime, Pinterest Lens vam omogućava da kameru svog mobilnog telefona jednostavno okrenete ka zanimljivom komadu namještaja ili odjeće, nakon čega će vam aplikacija preporučiti sličan namještaj ili odjeću.

Dolaze vam prijatelji iz inostranstva i pitaju vas koja mjesta u vašem gradu moraju obići, a vama se ne da pisati opsežan mail sa preporukama? Nikakav problem - samo pokrenite Google Maps aplikaciju na svom smartphoneu i kreirajte listu omiljenih lokacija, koju zatim možete lako podijeliti sa drugima.

petak, 10 Februar 2017 20:16

WhatsApp uveo two-step verification

Nakon nekoliko mjeseci provedenih u beti, two-step verification je sada dostupan svim korisnicima popularne WhatsApp aplikacije - i to ne samo na iOS-u i Androidu, već i na sveprisutnim Windowsima.

Kako bi dodatno osigurali svoj WhatsApp korisnički račun, potrebno je da u Settings sekciji otvorite podsekciju Account, te u njoj pronađete Two-step verification opciju i potom je uključite. Nakon toga, dobićete opciju i da u WhatsApp aplikaciju unesete svoju mail adresu, na koju vam servis kasnije može poslati link za isključivanje two-step verification zaštite, ukoliko kojim slučajem zaboravite svoj šestocifreni kod za pristup WhatsAppu.

Korisnicima koji uključe ovu opciju, WhatsApp će nuditi dodatni sloj sigurnosti, obzirom da će pored otežavanja pristupa njihovim računima, brisati primljene poruke, pa čak i kompletne profile nakon određenog perioda tokom kojeg korisnik ne izvrši ponovnu verifikaciju.

Stranica 1 od 257