Zlatan Kurto

Zlatan Kurto

Pripadnik INFO pokreta od samog početka, te recenzent sitnog hardvera i softvera. Propali umjetnik, veliki zaljubljenik u statične kadrove (a sada i pokretne), prirodu, ekstremne sportove i bassnosne muzike.

 

 

petak, 17 Februar 2017 15:41

Tablet i poslovni MFC ink-jet

U Terminalu 152 donosimo recenzije dva potpuno različita hardvera, jednog jeftinog tableta namijenjenog najmlađim korisnicima, a nasuprot njemu stoji ozbiljni poslovni MFC ink-jet. Tu je i jedan vrlo svjež naslov iz svijeta igara, ali i ostali zanimljivi prilozi.

152. epizodu Terminala možete pogledati u subotu, 18. februara, u 17:30h na kanalu BHT. U
slučaju da propustite TV emitovanje, novu epizodu potražite na našem YouTube kanalu u
ponedjeljak, 20. februara.

Sadržaj epizode 152:

HARDVER - Lenovo Tab3-710F, 7-inčni tablet za nezahtjevne korisnike
HARDVER - HP OfficeJet Pro 8730, multifunkcijski ink-jet za srednje i male kompanije
IT SAVJETI - Kako kreirate PDF dokumente samo uz pomoć WIndowsa 10
IGRA - Nioh - Souls sa japanskom mitologijom i samurajima

IT NOVOSTI:
- Sony predstavio senzor za snimanje super slow motion videa
- Facebook od sada nudi i aplikaciju za vremensku prognozu
- WhatsApp uveo two-step verification

ponedjeljak, 13 Februar 2017 11:42

DJI Osmo

Do prije samo nekoliko godina, snimanje videa u pokretu i stabilizacija video opreme bila je veoma skupa opcija i za projekte sa nešto ozbiljnijim budžetom. Čak i rukovanje takvim uređajima zahtijevalo je veliko iskustvo i značajno tehničko poznavanje opreme, da bi već danas, snimanje akcionog videa postao vrlo zabavan i jednostavan vid kreativnog izraza. Na tržištu su se počeli pojavljivati uređaji koji nakon raspakivanja iz kutije nude potpunu stabilizaciju slike videa, pa je korisniku ostalo samo da se fokusira na kadriranje i ideju. Jedno od najuspješnijih takvih rješenja je upravo DJI OSMO.

DJI Osmo je ručna video kamera koja omogućava snimanje videa u 4K formatu, a fiksirana ja na elektronski stabilizator koji po sve tri ose omogućava preciznu i uglađenu stabilizaciju slike. Cijeli sistem izgleda veoma dobro, uz korištenje kvalitetnih materijala koji ni u jednom trenutku ne ostavljaju utisak jeftinog i lomljivog. OSMO koristi svoju Zenmuse X3 kameru poznatu sa jednog od njihovih popularnih dronova. U njoj je Sony CMOS senzor od 12 megapiskela, koji će bilježiti svo svjetlo koje uđe kroz fiksni objektiv od 20 milimetara sa f/2.8 otvorom blende. Ovdje treba napomenuti da je moguća nabavka i posebnog adaptera, u slučaju da se želi priključiti i njihova kompatibilna, ali naprednija Zenmuse X5(R) kamera.

Monitoring i kontrolisanje kamere obavlja se preko naprednog telefona koji će svoje mjesto naći na lijevoj strani ručke stabilizatora, a DJI se potrudio da uz pomoć nekoliko pokretnih elemenata to bude jednostavno primjenjivo za različite dimenzije telefona.

DJI Gomobilna aplikacija na telefonu koristi se kao monitor i kao kontrolna jedinica parametara kamere, a povezuje se putem jednostavnog podešavanja OSMO Wi-Fi mreže. Njen interfejsje pregledan i jednostavan, a mogućnosti za ovaj tip kamere ocjenjujemo veoma dobrim. Pored snimanja spomenutog 4K videa, tu je i mogućnost snimanja usporenog Full HD vida sa 120 sličica u sekundi, te kreiranja timelapsa, panorama i slično. Naravno, foto mod je također prisutan, uz napomenu da postoji mogućnost snimanja RAW DNG fajlova koji dopuštaju nešto više kontrole pri kasnijem editovanju.

utorak, 07 Februar 2017 13:45

HP OfficeJet Pro 8730

Čak i svojim izgledom OfficeJet Pro 8730 naglašava da se ne radi o samo još jednom multifunkcijskom uređaju. Na prvi pogled se ističu ekran u boji osjetljiv na dodir, te izlazna ladica koja se nalazi iza ekrana. Kao što smo već rekli u nekoliko navrata, ideja kontrolisanja multifunkcijskih uređaja sa ekranima osjetljivim na dodir je jako dobra. Na ovaj način je zaista lako iskoristiti brojne funkcije koje ovakvi uređaji posjeduju. Posebno je lako upravljati kopir i faks funkcijama.

Pored standardnog spajanja na kompjutere pomoću USB kabla, na raspolaganju je čitav niz tehnologija za prebacivanje materijala za štampanja na uređaj. Žičana i bežična Ethernet konekcija se danas podrazumijevaju, ali je štampač moguće koristiti i sa mobilnih uređaja koji koriste Android i iOS operativne sisteme. Dovoljno je instalirati HP ePrint aplikaciju i štampanje fotografija i dokumenata može da se odvija bez posredovanja desktop kompjutera. A kad smo već kod mobilnih uređaja, da spomenemo i NFC tehnologiju koja je također na raspolaganju.

USB port sa lijeve strane štampača je moguće koristiti za direktno štampanje dokumenata, ali za smještaj skeniranog materijala, što u nekim situacijama može biti prilično zgodno. Podržani su Microsoft Office formati kao i Adobe PDF.

Pod sloganom "Na sedmom nebu", najveća poslovno-tehnološka konferencija u Bosni i Hercegovini, Microsoft NetWork7, biće održana od 19. do 21. aprila u Grand hotelu Neum, a prijave za učešće otvorene su od 7. februara do 12. aprila.

Prošle godine MS NetWork 6 konferencija je okupila 735 učesnika iz različitih branši, među kojima su se našli stručnjaci iz svijeta biznisa i ICT-a, te predstavnici akademske zajednice i javnog sektora. Svi su imali priliku da prošire mrežu profesionalnih kontakata, kao i da saznaju na koji način tehnologija može da unaprijedi njihovo poslovanje.

MS NetWork 7 konferencija, treći put u Neumu, učesnicima će ponuditi predavanja iz više tematskih cjelina, među kojima su predavanja vezana za poslovnu digitalnu transformaciju, razvoj aplikativnih rješenja, infrastrukturu i sigurnost, migraciju aplikativnih rješenja i infrastrukture u cloud, edukacijska rješenja i studije slučaja.

Predavanja će se odvijati u salama kongresnog centra Grand Hotela Neum, a zvanično otvaranje konferencije planirano je za 19.4.2017. godine u 18:00 sati.

Kotizacija za učešće na konferenciji Microsoft NetWork 7 iznosi 300 KM (+17% PDV), a svi oni koji se prijave do 10.3.2017. ostvaruju popust na rane kotizacije od 50 KM te plaćaju kotizaciju u iznosu od 250 KM (+17% PDV). Kao i prethodnih godina studentima je omogućeno da učestvuju na najvećoj IT konferenciju u BiH za samo 50 KM (+ 17% PDV).

Sve informacije o Micorsoft NetWork 7 konferenciji dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije MS NetWork putem koje se mogu izvršiti i prijave za učešće, a novosti o MS NetWork 7 moguće je pratiti i putem društvenih mreža: Facebook, Instagram ili Twitter.

ponedjeljak, 06 Februar 2017 09:52

TERMINAL 150: Lenovo IdeaPad 110-17, Algodoo

Facebook već dugo vremena ulaže napore u guranju video sadržaja. Prvo su uveli prikazivanje videa na news feedu, zatim omogućili prikazivanje Live streaminga, a od nedavno je uvedna i mogućnost prikazivanja dužih video sadržaja kako bi bilo više prostora za prikazivanje reklama. No, buduća vizija je sada očigledna, ali i potvrđena - Facebook želi da bude vaša iduća televizija.

Na nedavnom dešavanju vezanom za poslovanje kompanije, Mark Zuckerberg je izjavio kako se planira da Facebook postane mjesto gdje će ljudi željeti gledati video ili gdje će držati korak sa sadržajima koji gledaju u epizodama iz sedmicu u sedmicu. Drugim riječima, Facebook želi postati prava alternativa televiziji. Naravno to se neće desiti tako brzo, a Zuckerberg je i sam naveo da će se eksperimentisai sa dužim formama videa, ali da će kratki klipovi ostati primarni fokus. Također, The Wall Street Journal prenosi da kompanija razvija i svoju video aplikaciju za TV set-top boxove poput Roku i Apple TV-a, gdje će fokus biti na pronalaženju originalnog, premium sadržaja, gdje bi kompanija uz takav sadržaj prodavala i video oglase.

četvrtak, 02 Februar 2017 11:17

GoPro Karma ponovo leti

Prošle jeseni, GoPro je predstavio svoj Karma dron koji je mnogo obećavao. Međutim, u prvih nekoliko sedmica nakon prodaje, stigle su i prve optužbe da dron neočekivano može pasti, te je kompanija izdala hitno odluku o povlačenju Karme iz prodaje.

Ipak, dron je od sada ponovo u prodaji putem njihovog zvaničnog web sajta, te kod nekih prodavaca. Iz kompanije navode da će početne pošiljke biti ograničene, ali se očekuje brzi rast proizvodnje te da će Karma sa početkom proljeća biti globalno dostupna. Kako se ispostavilo, problem je bio prilično jednostavan. Dio koji je čuvao bateriju je usljed vibracija drona popuštao, pa se gubio kontakt, što je dovodilo do prekida napajanja i naravno padanja drona na zemlju.

Prvi uspješni testovi su pokazali odlične karakteristike i mogućnosti. Karma je intuitivan i jednostavan za korištenje uz daljinski sa ugrađenim ekranom, a posjeduje i odvojivi Karma Grip koji se pretvara u ručni stabilizator za GoPro kameru.

Cijena Karma drona iznosi 800 dolara, a u paketu sa novom GoPro Hero5 Black kamerom košta 1.100 američkih dolara.

utorak, 31 Januar 2017 15:00

Razer ulazi na tržište telefona?

Kompanija Nextbit, koja stoji iza Robina, prvog cloud baziranog pametnog telefona na svijetu, nije se baš proslavila svojom idejom. Ipak, izgleda da neće sve pasti u vodu, jer ima i onih kojima je takva ideja interesantna.

Pored interesantnog telefona, interesantno je i to da je Robina, odnosno Nextbit, kupio Razer, dobro poznato ime koje se veže uz laptope i opremu za igranje. Robin je započeo kao Kickstarter projekat prikupivši više od 1,3 miliona dolara, te je uz ideju, jedinstven dizajn i relativno pristupačnu cijenu, napravio solidne prve korake. Kupovina od strane Razera iz Nextbita je dočekana sa oduševljenjem, uz radosnu najavu da se priključuju Razeru, te da će kompanija nastaviti da radi isto ono što i do sada, samo u sklopu Razer familije.

Podsjećamo, Robin ima 5.2-inčni LCD ekran 1080p rezolucije, bateriju od 2.680 mAh, 3GB RAM-a, 32GB internog prostora za pohranu podataka i 100GB online prostora, Snapdragon 808 procesor i stražnju kameru od 13 megapiksela.

Stranica 1 od 60